Friday 26 January 2018

Tan i Märsta

Märsta Konsthall har en fin liten utställning med bilder av Shaun Tan.

För ett par år sedan hade Bror Hjorts Hus i Uppsala en väldigt fin utställning med samme man. Det var mycket trevligt att åter igen kunna beundra bilderna i original. Utställningarna skiljer sig åt trots att de behandlar ungefär samma böcker.

Utställningen innehåller 25–30 bilder samt en visning av den Orscarsbelönade kortfilmen The Lost Thing.


Utställningen består främst av bilder ur Tans böcker: The Lost Thing, Tales from outer Suburbia, The Arrival och den lilla boken Eric.


Den magnifika Rules of Summer representeras med tre målningar. Det är ett fantastiskt ljus han bygger upp i bilderna. Två nästan lyser av sig själv.


Något som var ett intressant avbrott bland alla bilderboksbilder var denna lilla samling av vykortsstora landskapsmålningar. Små studier av ljus och atmosfär. Några bokomslag och äldre illustrationer finns också i utställningen.

Något jag kanske saknade var några av bilderna han gjorde till Philip Pullmans Grimm-samling. Men de är ju foton av skulpturer och inte originalmålningar/teckningar vilket hela utställningen består av.

Det är en mycket fin och enkel utställning där bilderna verkligen är i fokus. Väl värd ett besök. Utställningen är öppen till och med 17 feb 2018.

No comments:

Post a Comment